Σπάνιο υπέροχο γαλαξία αποκάλυψε το Hubble (βίντεο)

Μπορεί τους τελευταίους τρεις μήνες την παράσταση στη διαστημική εξερεύνηση να κλέβει το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb όμως το παλαιότερο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble, ξέρει μετά από τρεις δεκαετίες λειτουργίας πώς να «ξετρυπώνει» και να καταγράφει ενδιαφέροντα και ταυτόχρονα εντυπωσιακά διαστημικά σώματα και κοσμικές δομές.

Το Hubble έστρεψε τα όργανα του στον γαλαξία NGC 1961, ένα σπειροειδή γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 180 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης. Στις εικόνες που κατέγραψε το Hubble εμφανίζονται οι πολύ εντυπωσιακές σπείρες του γαλαξία μια εκ των οποίων μοιάζει να «αγκαλιάζει» το κέντρο του όπου υπάρχει ένας ενεργός γαλαξιακός πυρήνας.

Οι γαλαξίες που φιλοξενούν ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες ονομάζονται ενεργοί γαλαξίες. Στο κέντρο αυτών των γαλαξιών υπάρχει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα η οποία συσσωρεύει μάζα και προκαλούνται διάφορα φαινόμενα μεγάλης φωτεινότητας. Τα σημεία μπλε απόχρωσης στην εικόνα είναι περιοχές όπου βρίσκονται νεαρής πολύ λαμπερά ηλικίας άστρα.

Πηγή: naftemporiki

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *