Ωμό μέλι: Η συμβολή του στη μείωση του σακχάρου, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων

Να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι, προτρέπουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή, η οποία προβλέπει οι θερμίδες που προέρχονται από τη ζάχαρη να μην ξεπερνούν το 10% των ημερήσιων θερμίδων, μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά καρδιομεταβολικά οφέλη από το μέλι.

Τα νέα ευρήματα για την επίδραση του μελιού, προέρχονται από μετα-ανάλυση ανασκόπηση 18 ελεγχόμενων δοκιμών σίτισης στις οποίες συμμετείχαν 1.105 γενικά υγιείς άνθρωποι.

Συνολικά, οι δοκιμές έδειξαν ότι το μέλι μείωσε το σάκχαρο νηστείας (επίπεδα σακχάρου στο αίμα με άδειο στομάχι), την ολική και την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, καθώς και έναν δείκτη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Βρήκαν επίσης ότι το μέλι αύξησε κάποιους δείκτες φλεγμονής.

Παρότι τα σάκχαρα όλων των ειδών συνδέονται με καρδιομεταβολικά προβλήματα -και το μέλι αποτελείται κατά 80% από σάκχαρα- οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το μέλι μπορεί να ανήκει σε μια δική του κατηγορία και να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ως υγιεινή τροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ωμό (άθερμο ή ακατέργαστο) μέλι και το μέλι από ένα είδος φυτών παρέχουν το περισσότερα καρδιομεταβολικά οφέλη.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα γλυκαντικά, η γλυκαντική δύναμη του μελιού δεν προέρχεται αποκλειστικά από κοινά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη.

Πηγή: onMed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *