Οπωροκηπευτικά: Τα νέα επιχειρησιακά προγράμματα για το 2023-2027

Με έμφαση την ποιότητα αλλά και την αναζήτηση νέων αγορών, σειρά δράσεων και παρεμβάσεων θα ενταχθούν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα οργανώσεων παραγωγών οπωροκηπευτικών τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

Παράγοντας το 40% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ελληνικής γεωργίας, ο κλάδος των φρούτων και λαχανικών αποτελεί τον δυναμικότερο της φυτικής παραγωγής, ενώ καλύπτει το 8% της καλλιεργούμενης γεωργικής γης.

Οι καλλιέργειες κηπευτικών καλύπτουν το 2% των καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας, ενώ οι καλλιέργειες φρούτων (εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, οπωροφόρα) το 5%. Να σημειωθεί ότι, η Ελλάδα είναι πλεονασματική στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών.

Συγχρόνως, ο κλάδος των φρούτων και λαχανικών (μεταποιημένων και νωπών) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας.

Οι δράσεις

Η έμφαση στην ποιότητα και την σήμανση /τυποποίηση των προϊόντων, η μείωση της χρήσης εισροών, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός σε όλα τα στάδια της παραγωγής, η αναζήτηση νέων αγορών, η προστασία του εισοδήματος των παραγωγών από τις έντονες διακυμάνσεις συνθέτουν το πλέγμα των στόχων των επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα εξυπηρετηθούν από τις ακόλουθες κατηγορίες δράσεων.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *