Το νέο κύμα κορονοϊού που «σαρώνει» την Κίνα μπορεί να έχει ήδη κορυφωθεί σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers of Medicine, ανέφερε ότι η μαθηματική μοντελοποίηση προέβλεψε ότι το τελευταίο κύμα λοιμώξεων θα περάσει από τις μεγάλες πόλεις της Κίνας μέχρι το τέλος του 2022, ενώ οι πιο αγροτικές περιοχές θα πληγούν από τα μέσα έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Η διασπορά της Covid-19 μπορεί να αυξηθεί «δραματικά» από τα ταξίδια που αναμένονται κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Φεστιβάλ της Άνοιξης, μιας περιόδου εθνικών διακοπών γύρω από το Σεληνιακό Νέο Έτος, το οποίο πέφτει στις 22 Ιανουαρίου, αναφέρει η μελέτη.
Τα κινεζικά ΜΜΕ επιχειρούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας επιχείρησαν να υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της ραγδαίας εξάπλωσης στην κινεζική επικράτεια, ενώ οι Κινέζοι επιστήμονες αναμένεται να ενημερώσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εξέλιξη του ιού αργότερα μέσα στην ημέρα.
Σε σημερινό άρθρο της η People’s Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, επικαλέστηκε αρκετούς Κινέζους εμπειρογνώμονες που δήλωσαν ότι η λοίμωξη ήταν σχετικά ήπια για τους περισσότερους νοσούντες.
«Οι σοβαρές και κρίσιμες νοσήσεις αποτελούν το 3% με 4% των μολυσμένων ασθενών που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αναφοράς στο Πεκίνο» είπε στην εφημερίδα ο Τονγκ Ζαοχούι, αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Τσαογιάνγκ του Πεκίνου.
Ο Κανγκ Γιαν, επικεφαλής του νοσοκομείου Δυτικής Κίνας Τιανφού στο Πανεπιστήμιο Σιτσουάν, είπε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες συνολικά 46 ασθενείς είχαν εισαχθεί σε ΜΕΘ, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός αντιστοιχεί ή περίπου το 1% των συμπτωματικών κρουσμάτων.
Τα επείγοντα του νοσοκομείου Ζονγκσάν στη Σαγκάη ήταν γεμάτα ασθενείς σήμερα, Τρίτη 3 Ιανουαρίου – οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Reuters, Κάποιοι ήταν σε ράντζα σε διαδρόμους, καλυμμένοι με κουβέρτες, ενώ δεκάδες έκαναν ουρές γύρω τους, περιμένοντας να τους δει γιατρούς. Είναι άγνωστο πόσοι ήταν με Covid.
Ο ΠΟΥ έχει καλέσει τους Κινέζους υγειονομικούς αξιωματούχους να μοιράζονται συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα -όπως νοσηλείες, θανάτους και εμβολιασμούς- σε πραγματικό χρόνο, καθώς και λεπτομερή πληροφόρηση σχετικά αλληλούχιση του ιού σε συνάντηση την Τρίτη μιας ομάδας τεχνικών συμβούλων. Επίσης ζήτησε απο την Κίνα να μοιραστεί δεδομένα για .
«Επιστήμονες ανά τον κόσμο πιστεύουν ότι θα είναι πιο χρήσιμο όλες οι χώρες να επιδίδονται σε τεστ και αλληλούχιση για παραλλαγές, και για να μοιράζονται με διαφάνεια και άμεσα τα δεδομένα τους παγκοσμίως» είπε η Αλεξάντρα Μαρτινιούκ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
«Από αυτή την άποψη η συνάντηση του ΠΟΥ στις 3 Ιανουαρίου θα μπορούσε να είναι σημαντική», σημείωσε.
Αδιαφανής επιδημιολογική ενημέρωση
Η Κίνα ανέφερε τρεις νέους θανάτους από τον ιό COVID για τη Δευτέρα, έναντι ενός για την Κυριακή. Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων της από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται πλέον σε 5.253.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας έπαψε να δημοσιεύει καθημερινά στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους από covid. Έκτοτε το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έχει αναλάβει να το πράττει, αλλά από την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώνει τα στοιχεία μία φορά τον μήνα. Οι αρχές πρόσφατα τροποποίησαν τα κριτήρια για τους θανάτους που οφείλονται σε covid. Έτσι από τις 7 Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί μόνο 15 θάνατοι από τη νόσο, σε σύνολο 1,4 δισεκ. κατοίκων.
Κάποιες τοπικές αρχές ξεκίνησαν να δημοσιοποιούν στοιχεία, όπως για παράδειγμα στην επαρχία Ζεζιάνγκ, που συνορεύει με τη Σανγκάη, όπου εκτίμησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι κάθε ημέρα υπάρχουν ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα covid.
Στην πόλη Τσινγκντάο οι αρχές έκαναν λόγο για 500.000 νέες ημερήσιες μολύνσεις και στην Ντονγκουάν για 300.000.
Στην επαρχία Χαϊνάν οι αρχές εκτίμησαν την Παρασκευή σε περισσότερο από 50% το ποσοστό των κατοίκων που έχουν μολυνθεί από covid, ενώ στις πόλεις Τζουζού και Ζουσάν υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον το 30% των κατοίκων έχει προβληθεί από τον νέο κορονοϊό.
Ένας από τους βασικούς επιδημιολόγους της Κίνας, ο Γου Ζουνγιού, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κορύφωση της επιδημίας στο Πεκίνο, την Τσενγκντού και την Τιανζίν έχει περάσει.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη Σανγκάη, όπου 10 εκατομμύρια από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης φαίνεται ότι έχουν μολυνθεί, σήμερα με τον επιδημιολόγο Ζανγκ Ουενχόνγκ, μια προσωπικότητα της μάχης κατά της επιδημίας.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο. Αριθμοί που διέρρευσαν από σύσκεψη των υγειονομικών αρχών τον προηγούμενο μήνα αναφέρονταν σε 250 εκατ. μολύνσεις τις 20 πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.
Καθώς ο ιός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτος, γραφεία τελετών αναφέρουν αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών τους και διεθνείς ειδικοί προβλέπουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νεκρούς εντός του 2023.
«Απαράδεκτοι» για το Πεκίνο οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί
Η απότομη στροφή της Κίνας ως προς τα μέτρα ελέγχου της Covid στις 7 Δεκεμβρίου, καθώς και η ακρίβεια των δεδομένων περί κρουσμάτων και θνητότητας εξετάζονται με προσοχή εντός και εκτός των συνόρων της χώρας και οδήγησαν κάποιες χώρες σε επαναφορά περιορισμών στα ταξίδια. Η αλλαγή πολιτικής ήρθε μετά από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες για τη στρατηγική «Zero-Covid» την οποία υπερασπιζόταν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που αποτέλεσαν την ισχυρότερη δημόσια εκδήλωση δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης της δεκαετούς προεδρίας του και συνέπεσαν με τη βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε δωρεάν εμβόλια στην Κίνα για να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας, ανέφεραν οι Financial Times την Τρίτη. Οι αξιωματούχοι Υγείας της ΕΕ θα έχουν συνομιλίες την Τετάρτη για μια συντονισμένη απάντηση στο νέο πανδημικό κύμα της Κίνας, δήλωσε τη Δευτέρα η σουηδική προεδρία της ΕΕ.
ΗΠΑ, Γαλλία, Αυστραλία, Ινδία και άλλες χώρες θα απαιτήσουν υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ κορονοϊού σε ταξιδιώτες από την Κίνα, ενώ το Βέλγιο δήλωσε ότι θα ελέγξει τα λύματα από αεροπλάνα από την Κίνα για νέες παραλλαγές της Covid-19.
Οι έλεγχοι που επιβάλλουν πολλές χώρες στους ταξιδιώτες από την Κίνα είναι «απαράδεκτοι», δήλωσε νωρίτερα ο Κινέζος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Μάο Νινγκ, σε συνέντευξη Τύπου.
«Ορισμένες χώρες έχουν εφαρμόσει περιορισμούς εισόδου με στόχο μόνο τους Κινέζους ταξιδιώτες. Αυτό δεν έχει καμία επιστημονική βάση και ορισμένες πρακτικές είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο Κινέζος εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Πεκίνο θα μπορούσε «να λάβει αντίμετρα ακολουθώντας την αρχή της αμοιβαιότητας», προειδοποίησε.
Πηγή: tvxs.gr