Θα στείλουν το Παράλιο Άστρος… αδιάβαστο

(Φωτ. αρχείου, πλημμύρα στο Παράλιο Άστρος)

Εισαγωγικό σημείωμα: Το αντίθετο ακριβώς επιχειρείται από τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, βλέπε εδώ https://astrosparalio.gr/2023/09/14/91476/ , για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, από τις οδηγίες των ειδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δείτε παρακάτω:

Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις των Ολλανδών ειδικών για τη Θεσσαλία, εκτιμά η οργάνωση WWF, η οποία εκπόνησε ανάλογη μελέτη για λύσεις βασισμένες στη φύση και όχι σε «βαριά» έργα στην περιοχή. Οι προτάσεις κινούνται στη λογική να υποβοηθηθεί το νερό να βρει τον δρόμο που γνωρίζει. Να μην γίνουν δηλαδή έργα εκτροπής ρεμάτων και ποταμών, αντίθετα να ανοίξουν οι κοίτες των ποταμών.

Οι προτάσεις ειδικότερα βασίζονται στην αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων της περιοχής, καθώς και στην προώθηση έργων ορεινής υδρονομίας και εστιάζουν: Στην αποκατάσταση της κοίτης των ποταμών σε πλάτος ικανό να δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Σε μετακίνηση των αναχωμάτων σε μεγαλύτερη απόσταση από τις κυρίως κοίτες, μειώνοντας παράλληλα το μέγεθός τους. Στη δημιουργία πλημμυρικών πεδίων σε αγροτικές γαίες, εφαρμόζοντας παράλληλα ένα νέο οικονομικό μοντέλο που παρέχεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και μπορεί να είναι ανταποδοτικό για τους αγρότες. Στη δημιουργία ενός εκτεταμένου δάσους στις όχθες των ποταμών, που θα προσφέρει αφενός προστασία απέναντι στη διάβρωση των εδαφών, αλλά και ευκαιρίες για αναψυχή μέσω τουριστικών διαδρομών. Στην κατασκευή ενός δικτύου έργων ορεινής υδρονομίας (φράγματα ανάσχεσης, προβόλους, κ.ά.) στους ορεινούς χειμάρρους, με στόχο τη ρύθμιση των παροχών, αλλά και τη μείωση της διάβρωσης και των φερτών υλικών.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *