*Χάντακας* ένα υπεραιωνόβιο αντιπλημμυρικό έργο στο Παράλιο ‘Άστρος που πάνε να το καταστρέψουν;

(No1. Φωτ, σκέπασμα του *Χάντακα* σύμφωνα με το σχέδιο ανάπλασης)

Στις αρχές του 1900, οι πρόγονοι μας για να μετριάσουν τις πλημμύρες που έκανε κάθε λίγο και λιγάκι ο χείμαρρος *Τάνος* https://astrosparalio.gr/2011/05/03/142/ και «έπνιγε» το Παράλιο Άστρος, έσκαψαν στα όρια του οικισμού μια τάφρο, μήκους περίπου 1.250 μέτρα, πλάτους 5 μέτρα και βάθους 1,5 μέτρου (σήμερα) https://astrosparalio.gr/2023/06/12/57280/ , η οποία «ζει και βασιλεύει» έως τα τώρα.

Ξεκινά παράλληλα από την οδό *Εθνικής Αντίστασης*, από εδώ , συνεχίζει στην οδό *Άργους* και καταλήγει στις Παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Τρίπολης στον Ατσίγγανο, στην αντίθετη όχθη δε από την κατεύθυνση του χειμάρρου *Τάνου* φύτεψαν Ευκαλύπτους για να συγκρατούν με τις ρίζες τους τα χώματα της τάφρου κατά πρώτο και κατά δεύτερο για αισθητικούς λόγους, την τάφρο την ονόμασαν *Χάντακα* και η ονομασία επικράτησε στη γειτνιάζουσα περιοχή,

Σήμερα καθώς μας ανακοίνωσε με «καμάρι» ο Δήμαρχος της Βόρειας Κυνουρίας, θα γίνει ανάπλαση στην οδό *Εθνικής Αντίστασης* και εν συνεχεία της οδού *Άργους* μέχρι το ύψος του γηπέδου και θα «σκεπάσει» τον *Χάντακα*, για να κάνει πεζόδρομο και ποδηλατοδρομο.

Προφανώς δεν ξέρει τι σημαίνει χείμαρρος *Τάνος*, αλλιώς δεν θα διανοούνταν να κάνει κάτι τέτοιο καταστρέφοντας ένα αντιπλημμυρικό έργο μείζονος σημασίας για το Παράλιο Άστρος.

Παρατήρηση: Η τάφρος ήταν και είναι ανοιχτή για να οδηγεί τα νερά από την πλημμύρα του χειμάρρου στον Ατσίγγανο κατά πρώτο λόγο, για να μετριάζει στο ελάχιστο δυνατό τις συνέπειες που θα είχαν τα νερά στο Παράλιο Άστρος, και κατά δεύτερο λόγο να συλλέγει τα όμβρια τοπικά νερά.

Υ.Σ: Μαζί με τον *Χάντακα* θα εξαφανίσουν και τους υπεραιωνόβιους Ευκάλυτπτους, Μνημεία της Φύσης.

Σ.Σ: Μέχρι τώρα έργο υποδομής δεν έχει γίνει στο Παράλιο Άστρος και με αυτή τη «βόμβα» θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα βρεθούμε στις Σπέτσες, μαζί με τα σπίτια μας!!!. Δεν παραδειγματίζεται με τις πρόσφατες πλημμύρες του Θεσσαλικού Κάμπου; ΕΛΕΟΟΟΣ!!!

(Νο 2, Φωτ. το σχέδιο ανάπλασης του *Χάντακα*)

Σχόλια:

  1. Ο/Η Άγγελος λέει:

    Το έργο για να εκτελεστεί πρέπει να γίνει η πράξη εφαρμογής της νέας προέκτασης του σχεδίου πόλεως. Άλλο ένα σοβαρό θέμα το οποίο δεν αγγίζεται…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *