Δυσαρέσκεια των αγροτών για τα μέτρα Μητσοτάκη – Μιλούν για «εμπαιγμό» και ετοιμάζουν τις επόμενες κινητοποιήσεις

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίτερα σήμερα από τη Βουλή.

Μάλιστα, σε συμβολικό αποκλεισμό της νότιας πύλης της ΔΕΘ προχώρησαν για λίγη ώρα αγρότες που παρέμεναν από χθες στην πλατεία της ΧΑΝΘ με τα τρακτέρ, στο πλαίσιο αγροτικών κινητοποιήσεων, με αφορμή την 30η Agrotica που άνοιξε χθες τις πύλες της.

Ομάδα αγροτών αντέδρασε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «είναι σταγόνα στον ωκεανό» και πως δεν τους ικανοποιούν.

«Ένας πρωθυπουργός μιλάει  μόνο για τη Θεσσαλία, οι υπόλοιποι αγρότες δεν έχουν πρόβλημα; Συμμεριζόμαστε τον πόνο των Θεσσαλών αλλά τα προβλήματα για όλους είναι τα ίδια», ανέφερε ένας αγρότης ενώ σύμφωνα με το thestival.gr, σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν τις κινήσεις τους και αν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Για το αγροτικό συλλαλητήριο που πρόκειται να πραγματοποιήσουν αύριο εν μέσω της 30ης- επετειακής- Agrotica, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου. Το «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.

Οι ίδιοι σημείωσαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους θα κλιμακώσουν ακόμη και με κάθοδο στην Αθήνα.

Συμβολικοί αποκλεισμοί στη Θεσσαλία

Με παρόμοιο τρόπο υποδέχτηκαν τα μέτρα της κυβέρνησης και οι αγρότες στη Θεσσαλία, καθώς στο Ζάρκο Τρικάλων, οι αγρότες επιμένουν στα μπλόκα ενώ προγραμματίζουν και συμβολικούς αποκλεισμούς.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας κάνουν λόγο για «κοροϊδία», επιδιώκουν τη νομοθέτηση του αφορολόγητου πετρελαίου, ενώ για το ρεύμα επισημαίνουν ότι οι γεωτρήσεις είναι διαλυμένες και ότι δεν θα λειτουργήσει τίποτα για τους επόμενους μήνες, άρα είναι δώρο – άδωρο. Το αίτημά τους παραμένει πλαφόν 7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα στο ρεύμα. Στο συγκεκριμένο μπλόκο προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας – Ιωαννίνων στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν υποχωρούν.

Νωρίτερα, και στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, παραγωγοί του Τυρνάβου απέκλεισαν συμβολικά την κυκλοφορία ενώ, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη στην οποία θα τεθεί πρόταση για το κλείσιμο της εθνικής οδού.

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Το πακέτο μέτρων για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά:

  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.
  • Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα,  αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
  • Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 232 εκ. ευρώ.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *