Τα Μνημεία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας καταρρέουν χωρίς συντήρηση

(Φωτ. αρχείου, το Πυργόσπιτο Σαραντάρη https://www.facebook.com/astros.paralio/posts/pfbid0zKzq5WHEr6iVJFsTyeSt83s2AQ7hQACAizHjBz3yCgq8KJ7eGDeZVbWLW5tqWDN1l , σε κατάρρευση, στη Παραλία Αγίου Ανδρέα Κυνουρίας)

Εισαγωγικό σημείωμα: Η παρακάτω ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Πουλά, έχει πλήρη εφαρμογή και για τα Μνημεία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας https://astrosparalio.gr/2023/07/30/84250/?fbclid=IwAR1VGsb_60ZykNeH1grS9O4UWT7WxwFJ2ftOhRuyLd7vfsbhY4EvvLjZZdE , οι υπεύθυνοι του οποίου, και όχι μόνο, δείχνουν πλήρη «αδιαφορία», ως εκ του αποτελέσματος!!!

—Ερώτηση σχετικά με την ανύπαρκτη συντήρηση των μνημείων του Άργους κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς προς την Υπουργό Πολιτισμού.
Ειδικότερα, ο κ. Πουλάς ζητά από την αρμόδια Υπουργό να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την συντήρηση, διάσωση, αναστήλωση και περαιτέρω ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, της Ακρόπολης της Λάρισας, της Αρχαίας Αγοράς του Άργους και του Ρωμαϊκού Σαραπείου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη
«Τα μνημεία του Άργους καταρρέουν χωρίς συντήρηση»
Το Άργος, η αρχαιότερη ελληνική πόλη, παρούσα σε όλες τις περιόδους της Ελληνικής ιστορίας και με πλήθος μνημείων, αποτελεί έναν σημαντικό τόπο ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μεταξύ άλλων στο Άργος βρίσκονται το Αρχαίο Θέατρο, η Ακρόπολη της Λάρισας, η Αρχαία Αγορά του Άργους και οι Ρωμαϊκές Θέρμες του Άργους ή Σαραπείο. Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα τέσσερα αυτά μνημεία δεν τιμά ούτε την πόλη του Άργους ούτε και το Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι υπεύθυνο για την συντήρηση, αναστήλωση και ανάδειξη των μνημείων.
Πρόσφατο περιστατικό με την κατάρρευση μέρους του Ρωμαϊκού Σαραπείου καταδεικνύει την έλλειψη συντήρησης και προστασίας των μνημείων του Άργους και τις ευθύνες του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα το μνημείο κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση.
Στο Αρχαίο Θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα αρχαία θέατρα της Ελλάδος, ο περιβάλλων χώρος παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, το ίδιο και η Αρχαία Αγορά όπου τα χόρτα έχουν «πνίξει» το μνημείο καθιστώντας το αδιάβατο.
Η δε Ακρόπολη της Λάρισας, παραμένει εγκαταλειμμένη και αναξιοποίητη αφού παρά το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης που εκτελέστηκε την περίοδο 2012 – 2016 οι εργασίες δεν συνεχίστηκαν ώστε το κάστρο να αποτελέσει έναν οργανωμένο και εύκολα προσβάσιμο αρχαιολογικό χώρο.
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μνημεία του Άργους είναι πολλά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, γιατί αποτελούν σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας μας, αλλά και γιατί η συντήρηση και η ανάδειξη τους, θα βοηθήσει την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, για την συντήρηση, διάσωση, αναστήλωση και περαιτέρω ανάδειξη των τεσσάρων αυτών μνημείωνς;—

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *