1854, πως ο Παρθενώνας «στηρίζει» τον οβελίσκο του Μνημείου Ουάσιγκτον

Ο οβελίσκος του Μνημείου Ουάσιγκτον

Από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ του Βασιλείου της Ελλάδος, στο τεύχος 16 της 10ης Ιουνίου 1854 (σελ. 88), διαβάζουμε για την αποστολή λίθου από τον Παρθενώνα με σκοπό να τοποθετηθεί στο νεοαναγειρόμενο  Μνημείο Ουάσινγκτον, το εν λόγω απόσπασμα έχει ως εξής:

«Περί αποστολής λίθου εκ των αρχαίων λειψάνων του Παρθενώνος δια το υπέρ του αειμνήστου Βασιγκτώνος ανεγειρόμενον μνημείον.

ΟΘΩΝ

ΕΛΕΩ  ΘΕΟΎ

ΒΑΣΙΛΕΥΣ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ

Επί τη προτάσει των Ημετέρων επί των Εσωτερικών και επί της Δημοσίου Εκπαιδεύσεως Υπουργών, εγκρίνομεν ν’ αποσταλεί και παρά της Ημετέρας Κυβερνήσεως κατάλληλος λίθος διά το υπέρ του αειμνήστου Βασιγκτώνος ανεγειρόμενον μνημείον εις την ομώνυμον των ηνωμένων επαρχιών της Αμερικής πόλιν. Προς απόδειξιν δε της προς τας ηνωμένας πολιτείας ευγνωμοσύνης του έθνους, διατάττομεν, όπως τοιούτος λίθος ληφθή τη γνωμοδοτήσει του εφόρου των αρχαιοτήτων εκ των κειμένων αρχαίων λειψάνων του Παρθενώνος, και επ’ αυτού χαραχθή κατάλληλος επιγραφή, την οποίαν θέλει προτείνει η σύγκλητος του Πανεπιστημίου,

Οι Ημέτεροι επί των Εσωτερικών και επί της Δημοσίου Εκπαιδεύσεως Υπουργοί θέλουσιν εκτελέσει το παρόν Διάταγμα.

Εν Αθήναις την 4 Ιουνίου 1854.

ΟΘΩΝ

Ρ. ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ.   Γ. ΨΥΛΛΑΣ

Πατήστε εδώ για να δείτε το πρωτότυπο απόσπασμα από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχόλια:

  • Οι προαναφερόμενοι Υπουργοί ήταν στην Κυβέρνηση Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου.
  • Από το επίμαχο απόσπασμα συνάγεται  η ανυποληψία των αρχαιοτήτων εκείνη την περίοδο, αφού μοίραζαν τα «μάρμαρα» δεξιά και αριστερά σαν από το «αμπέλι του παππού τους». Μην μας κακοφαίνεται για τον Έλγιν, ο οποίος είδε «φως» και μπήκε.