1934, 25η Μαρτίου

Η φωτογραφία απεικονίζει πομπή εν στάσει, τα μέλη της που φέρουν αρίθμηση είναι τα εξής: 1. Ευάγγελος Νέστορας, 2. Γιάννης Γεωργάς, 3. Κωνσταντίνος Ιωαν. Κουτσογιάννης, 4. Βασίλης Δουζένης, 5. Θρασύβουλος (Θράσης) Κωνσταντίνου, 6. Παπαγιώργης (Γεώργιος Αβραντίνης).

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Είναι τραβηγμένη σε αυτό το σημείο του σημερινού περιφερειακού δρόμου του Νησιού.
  2. Είναι χρονολογημένη στις 25 Μαρτίου 1934, ημέρα Κυριακή, επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
  3. Η πομπή, μετά την δοξολογία στον Ναό του Αγίου Βασιλείου, κατέβαινε εκεί που ήταν το μνήμα του Άκουρου για να αποδώσει τις πρέπουσες τιμές, με επιμνημόσυνο δέηση,  κατάθεση στεφάνων και εκφώνηση σχετικής ομιλίας.
  4. Ο μαθητής μπροστά κουβαλά στεφάνι στολισμένο με κορδέλες, πάνω τους διαβάζουμε με δυσκολία «Ο ΣΤΟΛΟΣ  ΣΤΟΝ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ  ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟ»
  5. Τα κτίσματα είναι σύμφωνα με την αρίθμηση, τα εξής: Α) Οικία Λογοθέτη, Β) Οικία Παπαγιώργη (Γεωργίου Αβραντίνη), Γ) Οικία Πόπης Αθανασιάδη, Δ) Οικία Κόσσιβα και Ε) Οικία Ιωάννη Ζαφειρόπουλου μέσα στο Κάστρο, η οποία εκείνη την εποχή ήταν «ατόφια», σήμερα έχει μεταβληθεί σε σωρό ερειπίων!!
  6. Μπορούμε να δούμε μπροστά στα πόδια των πιστών τον κακοτράχαλο περιφερειακό δρόμο!! του Νησιού που ήταν γεμάτο βράχια, τότε περνούσαν μόνο άνθρωποι και ζώα.