Χείμαρρος ΤΑΝΟΣ, (ο εφιάλτης στο δρόμο για τη θάλασσα)

Ο χείμαρρος Τάνος αναφέρεται σε γραπτές πηγές:

  1. Γύρω στο 150 μ.χ. από τον Περιηγητή Παυσανία, το πρωτότυπο κείμενο έχει ως εξής:  ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ /Ελλάδος περιήγησις/Κορινθιακά: «….ἀνατείνει δὲ ὑπὲρ τὰς κώμας ὄρος Πάρνων, καὶ Λακεδαιμονίων ἐπ` αὐτοῦ πρὸς Ἀργείους ὅροι καὶ Τεγεάτας εἰσίν: ἑστήκασι δὲ ἐπὶ τοῖς ὅροις Ἑρμαῖ λίθου, καὶ τοῦ χωρίου τὸ ὄνομά ἐστιν ἀπ` αὐτῶν. ποταμὸς δὲ καλούμενος Τάναος–εἷς γὰρ δὴ οὗτος ἐκ τοῦ Πάρνωνος κάτεισι–ῥέων διὰ τῆς Ἀργείας [καὶ] ἐκδίδωσιν ἐς τὸν Θυρεάτην κόλπον….»
  2. Πιο σύγχρονη καταγραφή του Τάνου και της καταστροφικής μανίας του έχουμε κατά το 1835 από το υπόμνημα του Μιχαήλ Λογοθέτη που αναφέρει τα εξής: «….εδαπανήσαμεν ουκ ολίγα εις προχώματα του χειμάρρου καταστάντος αχαλίνωτου και φθοροποιού καθ’ όλην την πεδιάδαν ένεκα της ορμής αυτού, και ιδίως την βορεινήν, αλλ’ επετύχωμεν να χαλιναγωγώμεν και μεταφέρωμεν ευκόλως όπου η ανάγκη των κτημάτων….».

Ο περίφημος Τάναος  (Τάνος) λοιπόν, κύριος υπεύθυνος για τις πλημμύρες και με συνέπεια αυτών τις καταστροφές βασικά στο Παράλιο Άστρος, όπως  φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος εμείς οι απόγονοι δε πήραμε υπόψη τις παραινέσεις και τις παρακαταθήκες των προγόνων μας, τυγχάνοντες εξυπνότεροι!!!! αυτών, και εξηγώ: 1. Στην αεροφωτογραφία του 1945, με προσεκτική παρατήρηση θα δούμε ότι στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του Τάνου δεν υπάρχει κατοικία ή υποστατικό. 2. Στην αεροφωτογραφία του 1960, με προσεκτική παρατήρηση θα δούμε ότι το μόνο κτίσμα που υπάρχει είναι το υποστατικό Σακαλή με τις φιστικιές. 3. Στη δορυφορική φωτογραφία του 2013, με απλή παρατήρηση βλέπουμε την επέκταση της κατοικημένης περιοχής.

Ιδού ο άνθρωπος, -ποιώντας την νήσσαν– ξεχνάει τις νήσσες που έπλεαν ΕΔΩ και περιφρονεί τα αντιπλημμυρικά έργα των προγόνων του (π.χ  Χάντακας).

Η φανερή έλλειψη αντιπλημμυρικής μελέτης φαίνεται στις σπασμωδικές κινήσεις των Δημοτικών αρχών διαχρονικά, καλοί είναι οι καθαρισμοί και μάλιστα αν γίνονται και εθελοντικά αλλά η σύγκριση με το υπάρχον πρόβλημα που ακούει Τάνος είναι, ένα βουνό με μια μύγα. Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που κατατρύχουν τον Τάνο: 1. Η δυσαρμονία της κοίτης που είναι και το κύριο πρόβλημα: α). Το πλάτος της κοίτης στο ύψος του συνοικισμού Κάτω Βέρβαινα είναι  130 μέτρα. β). Το πλάτος της κοίτης λίγο πριν φτάσει στη γέφυρα του Παραλίου Άστρους (εκβολές) είναι 13 μέτρα –αδιάψευστοι μάρτυρες οι δορυφορικές φωτογραφίες-. 2. Η κοίτη στη διαδρομή από τον Βιολογικό μέχρι τις εκβολές είναι χαμηλή σε σχέση με τον όγκο νερού που θα δεχθεί από μεγάλες νεροποντές.

Στα παραπάνω συνέτειναν στο πρόβλημα οι εγκέφαλοι!!!, που είχαν τη φαεινή ιδέα τη δεκαετία του 70 να μπαζώσουν σηκώνοντας  το δρόμο Παραλίου Άστρους-Άργους από τις εκβολές μέχρι το Παληόχανο και στην ουσία να κάνουν φράγμα, με αποτέλεσμα τα νερά σε περίπτωση που θα σπάσει ο χείμαρρος να κατευθυνθούν  στο Παράλιο Άστρος.

Υ.Γ: Δυστυχώς η υποβάθμιση- η ανυποληψία που έχει πέσει ο τόπος από εχθρούς και φίλους βαθαίνει και εξαιτίας {της λογικής των έργων βιτρίνας +  (ασβεστώματα, σκούπες, καλλωπισμός  κλπ) + χωματοφάγους + την ανυπαρξία μελέτης και σχεδιασμού από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα}, βλέπετε έτσι γίνεται η άγρα πελατών (ψηφοφόρων) και η μεγάλη συγκομιδή στο τέλος της 5ετίας, πάντως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Να είμαστε βέβαιοι όμως πολλοί από εμάς, ότι ένα πρωί θα σηκωθούμε από το κρεβάτι μας κολυμπώντας και έχοντας ανά χείρας ψαροντούφεκο «είναι μαθηματικά βέβαιο», και για του λόγου το αληθές πατήστε ΕΔΩ.