Διπλάσια από τις αρχικές εκτιμήσεις η διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία

                      


Τόκιο, Ιαπωνία


Διπλάσια από την αρχική είναι η εκτίμηση για το ποσοστό της ραδιενέργειας που διέρρευσε από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα κατά την πρώτη εβδομάδα της καταστροφής.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας (Nisa), η ραδιενέργεια που διέρρευσε στην ατμόσφαιρα υπολογίζεται σε 770.000 τεραμπεκερέλ, έναντι 370.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση. Κατά συνέπεια η μόλυνση της περιοχής είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Η αξιολόγηση αυτή ήρθε στο φως της δημοσιότητας, καθώς μία ειδική επιτροπή ξεκινά έρευνα για την πυρηνική κρίση.


Όπως ανακοίνωσε η Nisa, το πρόβλημα στον αντιδραστήρα 1 δημιουργήθηκε πέντε ώρες μετά το σεισμό, δηλαδή δέκα ώρες πριν τις αρχικές εκτιμήσεις. Ακόμη οι αντιδραστήρες 2 και 3 καταστράφηκαν ο πρώτος 80 και ο δεύτερος 79 ώρες μετά το τσουνάμι.


Το εργοστάσιο αναμένεται να κλείσει μέχρι τον Ιανουάριο, αν και εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να καθυστερήσει κατά πολύ, καθώς η διαρροή ραδιενέργειας συνεχίζεται.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Ενέργειας της G20 συναντώνται στο Παρίσι για να συζητήσουν για την πυρηνική ασφάλεια, με το βλέμμα στην καταστροφή της Φουκουσίμα.

Το ατύχημα που έγινε από τον σεισμό και το τσουνάμι οδήγησε τις χώρες να ζητούν σκληρότερα μέτρα ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αρκετές είναι οι χώρες που επανεξετάζουν την ενεργειακή τους στρατηγική. Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που αποφάσισε να κλείσει όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς έως το 2022.

Η Γαλλία ηγείται παγκοσμίως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, καθώς το 80% του ηλεκτρισμού που παράγει προέρχεται από 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες.


Στην τελευταία σύσκεψη της G8 στη Ντοβίλ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνάντησε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν προκειμένου να ξεκινήσουν να εργάζονται για την επεξεργασία ενός νέου πλαισίου παγκόσμιων κανόνων ασφαλείας μέχρι τέλος του έτους.

Ο Σαρκοζί, μάλιστα, δήλωσε πως από εδώ και στο εξής η ασφάλεια και όχι το κόστος θα πρέπει να αποτελούν τη βάση για τα μελλοντικά σχέδια και τη τεχνολογία.


Πηγή: in.gr