Ενα στα 4 νοικοκυριά αγοράζει μέσω Ιντερνέτ


Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες από το Διαδίκτυο. Η χρήση του Ιντερνέτ διαδίδεται με γοργούς ρυθμούς χάρη και στα ελκυστικά πακέτα σύνδεσης που δίνουν οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.


Το 2012 ο αριθμός των νοικοκυριών που έψαχναν μέσα από το Ιντερνέτ αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με το 2011. Ο μέσος ρυθμός αύξησης του αριθμού των ατόμων που πραγματοποίησαν αγορές μέσω του Διαδικτύου έφθασε το 18,5% την πενταετία 2008-2012.


Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι άνδρες εμφανίζονται ως κυρίαρχοι του Διαδικτύου έναντι των γυναικών αλλά σταδιακά παραχωρούν ένα μέρος της κυριαρχίας τους.


Ο ένας στους δύο έχει ανοίξει ένα παράθυρο στον ηλεκτρονικό κόσμο και αναζητεί προϊόντα σε τιμές ευκαιρίας. Το 2012 η δραστηριότητα του ανδρικού φύλου διαμορφώθηκε στο 56,9%. Ωστόσο, σε σχέση με το 2011 κάποιοι αποχώρησαν από την ενεργό δράση αφού το ποσοστό των ανδρών ήταν στο 60,7%. Το «ασθενές φύλο» βελτίωσε τις επιδόσεις του στο Διαδίκτυο καθώς ενισχύθηκε η παρουσία του στον κόσμο του Ιντερνέτ. Το ποσοστό τους ανήλθε στο 43,1% το 2012 έναντι 39,3% το 2011.


Οι χρήστες
Οι τέσσερις στους δέκα που κάνουν χρήση της τεχνολογίας ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες από 25 έως 34 ετών. Οι χρήστες έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και ΑΕΙ. Επίσης σημαντικός αριθμός έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές.


Η συμμετοχή τους φθάνει σε ποσοστό 55,7%. Οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατέχουν ποσοστό 40,2%.


Οι χρήστες αναζητούν μέσω του Διαδικτύου να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες. Σε ποσοστό 36,1% δίνουν παραγγελίες για την αγορά φαρμάκων. Ρούχα, παπούτσια και αθλητικά είδη αντιπροσωπεύουν το 28%, τα προϊόντα με περιεχόμενο την ηλεκτρονική εκμάθηση φθάνουν σε ποσοστό 25% και το 16,2% αφορά την απόκτηση εισιτηρίων για εκδηλώσεις θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, κινηματογράφων.


Πάντως, σε ορισμένα είδη και αγορές υπάρχει μείωση ενδιαφέροντος από τους χρήστες. Ανάμεσά τους είναι και οι κρατήσεις ξενοδοχείων κατά 26%. Οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών σημείωσαν πτώση 40%.


Πηγή: ethnos.gr