Εμπλοκή για 65.000 ασφαλισμένους που περιμένουν το εφάπαξ


Περίπου 65.000 ασφαλισμένοι είναι αυτή τη στιγμή στην… αναμονή για την έκδοση του εφάπαξ από τα Ταμεία Πρόνοιας. Για παράδειγμα στο Δημόσιο αυτή τη στιγμή εκδίδεται το βοήθημα σε όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους πριν από περίπου δύο χρόνια.


«Ανάσα» στους φορείς πρόνοιας δίνει η χορήγηση περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (μετά την εκταμίευση της δόσης) για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταβολής του εφάπαξ. Αναλυτικά η κατάσταση έχει ως εξής:


– Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Σε 55.000 υπολογίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που περιμένουν το βοήθημα. Για να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία σταδιακά θα δοθεί ένα ποσό 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και ήδη έχει επιταχυνθεί ο χρόνος έκδοσης του εφάπαξ.


Στόχος είναι κάθε μήνα να εκδίδονται τουλάχιστον 3.200 βοηθήματα και μάλιστα η διαδικασία προχωρά ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Οπως τονίζει ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Νίκος Καλάκος «οι υπάλληλοι εργάζονται απογεύματα ακόμα και Σάββατα για να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης του βοηθήματος. Ο χρόνος αναμονής για τη χορήγηση του εφάπαξ έπεσε από τους 30 στους 23 μήνες και στόχος είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα και να κυμαίνεται από 12 έως 14 μήνες».


-Κλάδος Πρόνοιας Προσωπικού ΔΕΗ. Στους 27 μήνες υπολογίζεται η καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ. Με την εκταμίευση της δόσης επιταχύνθηκε η διαδικασία, καθώς μέχρι το τέλος του 2012 εκκρεμούσε η έκδοση 3.500 εφάπαξ.


Οπως τονίζει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΥΤΕΚΩ Παν. Αποστολίδης «αυτή τη στιγμή καταβάλλουμε το βοήθημα σε όσους είναι στην αναμονή από τον Δεκέμβριο του 2010. Με βάση τον σχεδιασμό με τα 137 εκατομμύρια θα φτάσουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 και με τον προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς (περίπου 40 εκατομμύρια) θα δώσουμε το βοήθημα σε όσους είχαν καταθέσει αίτηση μέχρι την άνοιξη του 2012».