Ο Μανιτάκης ανακοίνωσε πριν λίγο τις 15 χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, παρότι επέμενε μέχρι πρόσφατα ότι δεν θα γίνει καμία!!!


Τις απολύσεις που πρόκειται να γίνουν στο δημόσιο ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, αμέσως μετά τη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου. Ο κ. Μανιτάκης, που ήταν αυτός ο οποίος μαζί με τον κ. Κουβέλη διαβεβαίωναν ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων, μίλησε για το σχέδιο που θα ακολουθηθεί για τις απολύσεις. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν απολυθεί 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι και μέσα στο 2014 οι υπόλοιποι 11.000. Μάλιστα ο κ. Μανιτάκης είπε στους δημοσιογράφους ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών θα φύγει σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να προσδιορίσει και το πότε.  Σημείωσε ότι οι πρώτοι που θα απολυθούν δεν θα είναι μόνο επίορκοι αλλά και υπάλληλοι των οποίων οι υπηρεσίες ή οι οργανισμοί θα καταργηθούν.


Για τα κενά που θα υπάρξουν, ο υπουργός τόνισε ότι για κάθε μία απόλυση θα γίνεται και μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. Είπε επίσης ότι εντός του 2013 θα έχουν μετακινηθεί, στο πλαίσιο της κινητικότητας, 12.500 υπάλληλοι μέχρι τον Ιούνιο και άλλοι τόσοι ως το τέλος του έτους.


Στο πολυνομοσχέδιο που οποίο θα έρθει σύντομα στη βουλή για ψήφιση αφού είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης, θα υπάρχει και ρύθμιση για την επιτάχυνση των πειθαρχικών ελέγχων, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα οι επίορκοι.


Επίσης ο κ. Μανιτάκης που τόσον καιρό αντιστεκόταν στις απολύσεις, λέγοντας ότι μέσω συνταξιοδοτήσεων θα επιτευχθεί μείωση του προσωπικού στο δημόσιο, τώρα σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε: «Για το προσωπικό, οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν δείχνουν σημαντική μείωση, γιατί έχουμε λάβει υπόψη μας φυσικά και τις συνταξιοδοτήσεις που γίνονται και άρα, οι μειώσεις δεν είναι τόσο σημαντικές.»


Χαρακτηριστικό δε είναι ότι ενώ δημοσιογράφος ερωτούσε τον υπουργό για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο, αυτός απαντούσε για τις μετακινήσεις και όταν επέμεινε ο ερωτών, τότε ο κ. Μανιτάκης είπε: «Για όλα θα σας πω» και λίγο αργότερα σημείωσε: «Και τέλος, συζητήθηκαν, βέβαια, και ο τρόπος κατανομής και συντονισμού σε κάθε υπουργείο του αριθμού, του στόχου που αναλογεί σε κάθε υπουργείο σχετικά με τις 15.000 αποχωρήσεις, όπως έχουν προγραμματιστεί, όπως έχει αναλάβει η Κυβέρνηση την υποχρέωση να το κάνει κι όπως έχουν δηλώσει και οι αρχηγοί υπό το κοινό ανακοινωθέν που είχαν βγάλει.»


Πηγή: lifo.gr