Ανοιχτή, έξυπνη πόλη

«Ενας φίλος μου λέει ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που κάνουν πράγματα να συμβαίνουν, αυτοί που τα βλέπουν να συμβαίνουν και αυτοί που λένε “πώς έγινε αυτό;”. Ας διαλέξει ο καθένας σε ποια κατηγορία θέλει να ανήκει». Ο Κώστας Ρομπόρας, πάντως, μαζί με άλλους επτά φίλους και συμπολίτες του από την Κόρινθο διάλεξαν. Αντί να στέκονται αμέτοχοι, παρατηρώντας και συζητώντας μεταξύ τους τα (πολλά) προβλήματα της πόλης τους, ανέλαβαν δράση. Ξεκλέβοντας επί μήνες από τον λιγοστό ελεύθερό τους χρόνο (όλοι είναι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι και οικογενειάρχες), δημιούργησαν την «Ανοιχτή Κόρινθο» (openkorinthos.gr), μια πλατφόρμα που φιλοδοξεί να «ξυπνήσει» την τοπική κοινωνία, ξαναβάζοντας τον δημότη στο παιχνίδι της συμμετοχής.

Η ιδέα προέκυψε το καλοκαίρι του 2012, κατά τη διάρκεια της γιορτής της πόλης της Κορίνθου. «Κυριαρχούσε το χάος», θυμάται ο Γιώργος. «Τα γουρουνόπουλα μπερδεύονταν με τους πάγκους των μικροπωλητών, τα κλαρίνα έδιναν και έπαιρναν στο κέντρο της πόλης, πλουσιοπάροχα δείπνα μόνο για επίσημους, μια “πολιτισμική σαλάτα”». Η παρέα συζητούσε το πώς η πόλη έχει απολέσει τον χαρακτήρα της. «Ολες οι πόλεις έχουν μια ταυτότητα. Η Κόρινθος όχι», λέει με τη σειρά του ο Αντώνης Διαμαντίδης, από την παρέα του Openkorinthos. «Και το κυριότερο, δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για το προς τα πού θέλουμε να πάμε, ποιος είναι ο προσανατολισμός μας».

Κάπου εδώ «μπαίνει» το σάιτ. «Θέλουμε να παρακινήσουμε τον απλό δημότη να ασχοληθεί λίγο πιο σοβαρά με την περιοχή του, να συμμετάσχει στις εξελίξεις. Να βρεθεί στο επίκεντρο της ενημέρωσης, της συνδημιουργίας, να εκφράζεται για τα θέματα που τον αφορούν άμεσα», εξηγούν. «Θεωρούμε το μοντέλο διοίκησης των σημερινών πόλεων ξεπερασμένο. Ο πολίτης σήμερα αποδέχεται παθητικά αποφάσεις που τον αφορούν χωρίς να προηγείται διαβούλευση. Θέλουμε επίσης να αναδείξουμε νέες ιδέες και νέα πρόσωπα, να μιλήσουμε για ανοιχτές και έξυπνες πόλεις, να ξυπνήσουμε τον κόσμο από την απάθεια».

Για να επικεντρωθείς όμως στην ευκαιρία, θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσεις πλήρως το πρόβλημα. Η «Ανοιχτή Κόρινθος» ενισχύει τη δημοσιογραφία των πολιτών. Μέσω του σάιτ, πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν τι σημαντικό συμβαίνει στη γειτονιά τους. «Μία φωτογραφία, ένα σχόλιο, ένα hashtag σε Twitter ή Facebook ή μια ανάρτηση σε blog είναι αρκετά. Τα σημαντικότερα σχόλια και ειδήσεις θα αποτελούν την καθημερινή ενημέρωση. Από τον κόσμο στον κόσμο», λέει ο κ. Ρομπόρας, που εκτελεί χρέη υπευθύνου επικοινωνίας του πρότζεκτ. Τα προβλήματα που καταγράφονται θα αναρτώνται σε χάρτη και θα ενημερώνεται ο δήμος ή η αρμόδια αρχή. «Θα προωθούμε τις καταγγελίες ή τα αιτήματα των πολιτών ή των επιχειρήσεων στον δήμο, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξή τους και θα αναφέρουμε δημοσίως την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών».

Τουριστική προβολή

Θα συνδέονται με τη Διαύγεια και τις αποφάσεις του Δήμου Κορίνθου, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωσης. Στόχος είναι επίσης οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να αναμεταδίδονται ζωντανά με τη δυνατότητα σχολιασμού από τους πολίτες σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος είναι επιπλέον οι πολίτες να αναλάβουν και την τουριστική προβολή της περιοχής. «Θα μας προτείνουν τοποθεσίες, θα αφηγούνται ξεχασμένες ιστορίες, θα αναρτούν ξεθωριασμένες φωτογραφίες», αναφέρει η παρέα. Στο παιχνίδι θα μπουν και οι ειδικοί επιστήμονες, που θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πώς η Κόρινθος μπορεί να ξαναμπεί στον τουριστικό χάρτη.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για τα δεδομένα της Ελλάδος, γιατί για πρώτη φορά εφαρμόζονται κάποια concepts, συγκεντρωμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες μιας τοπικής κοινωνίας και όχι απλά ως τεχνολογικά εργαλεία ή αόριστες έννοιες.

Τα πάντα βέβαια θα κριθούν από τη συμμετοχή του κόσμου». Τα πρώτα δείγματα, πάντως, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Το Openkorinthos θα ανοίξει επισήμως τα πανιά του στις 16 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: kathimerini.gr