«Ζητώ συγκάτοικο, είμαι 31 ετών». «Είμαι εργαζόμενος, 39 ετών, ζητώ άτομο να μοιραστούμε τα έξοδα στέγασης». «Ανεργη 42 ετών αναζητεί φθηνό δωμάτιο». «Δίνω μέχρι 100 ευρώ τον μήνα και αναζητώ χώρο για στέγαση – συγκατοίκηση».
Οι αγγελίες για συγκατοίκηση ολοένα πολλαπλασιάζονται σε έντυπα ή στο Διαδίκτυο, ενώ πληθαίνουν και οι εξειδικευμένοι τόποι στο Ιντερνετ, που αφορούν το ίδιο θέμα. Δεν πρόκειται πια κυρίως για φοιτητές ή σπουδαστές, ούτε για απασχολούμενους σε εργασίες με συχνές μετακινήσεις. Υπάρχουν βεβαίως και αυτές οι κατηγορίες και μάλιστα σε αυξημένο βαθμό, καθώς περισσότεροι φοιτητές ωθούνται σε συγκατοίκηση για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα όταν σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.
Ολο και περισσότερο όμως εμφανίζονται στις αγγελίες «για συγκατοίκηση» άνδρες και γυναίκες από 30 – 45 ετών. Εργαζόμενοι που ο μισθός τους δεν αρκεί για να καλύψει τα έξοδα ακόμα και ενός μικρού διαμερίσματος, άτομα που απασχολούνται χωρίς πλήρες ωράριο, άνεργοι, συμπληρώνουν με ολοένα μεγαλύτερη πυκνότητα τις λίστες των υποψηφίων για συγκατοίκηση. Η κρίση μας φέρνει πιο κοντά…
Ταυτόχρονα, εμφανίζεται η τάση άτομα που έχουν ένα σχετικά μεγάλο σπίτι, να επιδιώκουν να ενοικιάσουν ένα δωμάτιο, για να μειώσουν τα έξοδα συντήρησης και να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα. «Εχω ένα διαμέρισμα 104 τ.μ. κοντά στον σταθμό Αττικής και νοικιάζω ένα μεγάλο δωμάτιο. Υπάρχει μπάνιο και w.c., κουζίνα βεβαίως και κοινόχρηστος χώρος. Κόστος 130 ευρώ και τα έξοδα του μήνα», αναφέρεται σε μία αγγελία.
Συνολικά το κόστος διαμονής ενός ατόμου σε συγκατοίκηση διαμορφώνεται συνήθως σε 150–200 ευρώ, για νοίκι, νερό, ρεύμα και κοινόχρηστα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου αναζητείται στέγη με κόστος γύρω στα 100 ευρώ τον μήνα, ενδεικτικό της οικονομικής ασφυξίας μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που υπάρχει μια σχετική άνεση για συνεισφορά πάνω από 200-250 ευρώ.
Η ανάγκη βέβαια δεν καταργεί την επιλογή. Στην αναζήτηση του σπιτιού μετρά πολύ να βρίσκεται κοντά στο μετρό ή στον ηλεκτρικό, γενικά να εξυπηρετείται από μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς οι πολίτες που προσφεύγουν στη συγκατοίκηση μετακινούνται κυρίως με τη δημόσια συγκοινωνία. Αλλο σημείο προτίμησης είναι να διαθέτει το σπίτι πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς για τα περισσότερα νέα άτομα το Ιντερνετ αποτελεί πύλη για επικοινωνία, ψυχαγωγία και για αναζήτηση εργασίας.
Ποιοτικές απαιτήσεις
Μεγάλο είναι φυσικά το ενδιαφέρον για το «ποιον» των υποψήφιων συγκατοίκων. «Δεν ψάχνω ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιούν τον κοινό χώρο σαν ξενοδοχείο. Επιθυμώ επικοινωνία, να είναι ευχάριστος χαρακτήρας, με χιούμορ και διάθεση επικοινωνίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μια αγγελία. Γενικά, τα πλέον απαραίτητα στοιχεία που αναζητούνται σε έναν ή μία συγκάτοικο είναι διακριτικότητα, καθαριότητα, συνέπεια στις (οικιακές) υποχρεώσεις.
Συχνά εμφανίζονται στις αγγελίες και πιο ειδικά κριτήρια, ανάλογα και με τις συνήθειες του ατόμου που τη δημοσιεύει, και αφορούν το εάν είναι κάποιος καπνιστής ή όχι, εάν δέχεται την ύπαρξη ή όχι κατοικιδίου κ.λπ. Δεν λείπουν και αναφορές σε χαρίσματα που έχει ο υποψήφιος/α για συγκατοίκηση, όπως ότι μαγειρεύει ή ότι πιάνουν τα χέρια του σε μαστορέματα.
Η συγκατοίκηση δεν είναι απλή υπόθεση. Σε άλλους ταιριάζει, σε άλλους όχι. Ολο και περισσότερο όμως, ελέω κρίσης, δεν κοιτά ούτε ηλικία, ούτε συνήθειες.
Πηγή: kathimerini.gr