Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου Θέμα: «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Ο μέγας ανεπιθύμητος» Ομιλητής: Κώστας Ν. Φαρμασώνης (Σκηνοθέτης)

Δελτίο Τύπου

Κάθε Τρίτη και κάτι άλλο από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα

Μία σειρά ανοιχτών συζητήσεων  γύρω  από την Τέχνη, την Ιστορία, τη Θρησκεία,  την Πολιτική,  αλλά και την  Καθημερινότητα  και  τις  Διαπροσωπικές  μας  Σχέσεις  .

Κάθε Τρίτη στις 19:00

02.02.2016 – 10.05.2016

Βιβλιοθήκη Λυκείου Νέας Μάκρης

(Λυκείου & Μιχαήλ Κόλλια, Νέα Μάκρη)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου

Θέμα: «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Ο μέγας ανεπιθύμητος»

Ομιλητής: Κώστας Ν. Φαρμασώνης (Σκηνοθέτης)

Η διαρκής σύγκρουση του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956) με το «σύστημα», με τα καθεστώτα όλων των αντίστοιχων ιδεολογιών,  από την περίοδο της εφηβείας του μέχρι το τέλος της ζωής του: Οι πεποιθήσεις του, το θάρρος του να τις εκφράζει,  αλλά και η αιχμηρή του γραφή τον κατέστησαν πολλές φορές επικίνδυνο για την τάξη  των πραγμάτων και σχεδόν πάντα ανεπιθύμητο, ακόμα και στην ίδια του τη χώρα.

Στη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης θα διερευνηθούν τα αίτια, τόσο στη διαφορετικότητα της σκέψης, όσο και στη μέθοδο της θεατρικής πράξης, που έφεραν τον μεγάλο αναμορφωτή του παγκόσμιου θεάτρου σε σύγκρουση με τα κυρίαρχα σε όλα τα μήκη και πλάτη γραφειοκρατικά  ιερατεία.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Ν. Φαρμασώνης, αφού συνεργάστηκε με τους μαθητές του Μπ. Μπρεχτ στο Βερολίνο και τη Βιέννη, στη συνέχεια  με τις παραστάσεις του στην Ελλάδα θεμελίωσε την άποψη πως ο μέγας διαλεκτικός είναι εντέλει ένας-  απαιτητικός μεν στην ανάλυση, αλλά όμως στο ζητούμενο-  λαϊκός συγγραφέας, φίλος του μικρού, καθημερινού ανθρώπου.