Ανδρική υπόθεση η αυτοδιοίκηση – Μόλις 5% είναι οι γυναίκες που καταλαμβάνουν δημαρχιακούς θώκους

Ως ανδρική υπόθεση ανανωρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τις κάλπες να αναδεικνύουν μόλις 17 γυναίκες δημάρχους σε σύνολο 331 δήμων της χώρας.

Βάσει των στoιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, 128 γυναίκες που «κατέβηκαν» ως επικεφαλής συνδυασμών στον εκλογικό στίβο πέρασαν το 2% σε όλη τη χώρα, ενώ αρκετοί ήταν οι δήμοι στους οποίους δεν υπήρξε καμία εκπροσώπηση «γένους θηλυκού».

Ενδεικτικά, σε 29 δήμους υπήρχαν πάνω από μια υποψήφιες για τη δημαρχία που κέρδισαν λίγο ως πολύ την προτίμηση των πολιτών, ενώ σε 208 δήμους καμία γυναίκα δεν φαίνεται στις λίστες του υπουργείου με τους επικρατέστερους επικεφαλής συνδυασμών βάσει των αποτελεσμάτων.

Ανάμεσα στους δήμους που έκαναν τη διαφορά ήταν ο Δήμος Στυλίδας που σε σύνολο τεσσάρων υποψηφίων, οι τρεις ήταν γυναίκες, ενώ νικήτρια της εκλογικής μάχης αναδείχθηκε η Στεργίου Βιργινία με 46,62% έναντι του Αποστόλου Ιωάννη με 36,43%.

Στο δήμο Φολέγανδρου τη θέση της δημάρχου διεκδικούσαν μόνο η Παπαδοπούλου Ευθαλία και η Μπαλή – Τίλλα Μαρία, με την πρώτη να κερδίζει την εκλογική μάχη με 69,39%.

Χαρακτηριστική δε είναι η περίπτωση της 32χρονης Μαρίας Κακαλή, η οποία επανεξελέγη δήμαρχος του Αη Στράτη της Λήμνου με ποσοστό 100% καθώς δεν είχε αντίπαλο στην εκλογική κούρσα και απέσπασε 189 ψήφους.

Οι άλλοι 14 δήμοι που εξέλεξαν γυναίκες – δημάρχους για την επόμενη πενταετία:

– Ζωγράφου: Καφατσάκη – Βλάχου Σταματία

– Αγίου Δημητρίου: Ανδρούτσου Μαρία

– Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων: Υδραίου Μερόπη – Σταυρούλα

– Νικολάου Σκουφά, Αρτα: Βαβέτση Ροζίνα

– Οιχαλίας, Μεσσηνία: Γεωργακοπούλου Παναγιώτα

– Ορχομενού, Βοιωτία: Καράλη Παρασκευή

– Σίφνου, Μήλος: Ναδάλη Μαρία

– Σκύδρας, Πέλλα: Ιγνατιάδου Κατερίνα

– Αμφίκλειας – Ελάτειας: Στιβακτή Αθανασία

– Κασσάνδρας, Χαλκιδική: Χαλκιά – Δημητροπούλου Αναστασία

–  Καβάλας: Τσανάκα Δήμητρα

– Κέας: Οριακή νίκη για την Βελισσαροπούλου Ειρήνη

– Τήλου, Ρόδος: Καμμά – Αλειφέρη Μαρία

– Χαλκιδέων, Εύβοια: Βάκα Ελένη

Περιφέρειες με άρωμα γυναίκας

Δύο από τις 13 Περιφέρειες της Επικράτειας ανέδειξαν γυναίκες ως επικεφαλής τους. Συγκεκριμένα, η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου αναδείχθηκε Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με ποσοστό 29,59% έναντι του Γαλιατσάτου Θεόδωρου που κατάφερε να τερματίσει δεύτερος με 22,02%.

Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου «κέρδισε» η Καλογήρου Χριστιάνα συγκεντρώνοντας το 30,71% των ψήφων έναντι του Μουτζούρη Κωνσταντίνου με 24,38%.

Πηγή: kathimerini.gr