Το δέντρο- δολοφόνος: Γιατί η τοξίνη του είναι το τέλειο δηλητήριο

Έχει ονομαστεί «δέντρο της αυτοκτονίας» και όχι τυχαία. Άλλοι το αποκαλούν δέντρο δολοφόνο. Πάντως ένα είναι σίγουρο, όποιον τίτλο και να κρατήσετε θα πρέπει οπωσδήποτε να μείνετε μακριά του.

Το δέντρο είναι το λεγόμενο Cerbera rezistenlam. Είναι ένα μεσαίου μεγέθους δένδρο με σκληρό ξύλο, ενδημικό της Ινδίας και της νοτιοανατολικής Ασία. Στην εμφάνισή του δεν υπάρχει τίποτα το αξιοσημείωτο, τίποτα που να σε κάνει να υποπτευτείς!  Δεν μοιάζει με δέντρο να προσπαθεί να σε σκοτώσει, αλλά μπορεί και μάλιστα πολύ εύκολα, αφού οι σπόροι του περιέχουν την τοξική χημική τοξίνη cerberin. Μια καρδιονίδη τύπου διοξίνη και καρκινική τοξίνη γλυκοσίδης που δεσμεύει τα κανάλια ιόντων ασβεστίου στον καρδιακό μυ, προκαλώντας διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Η κατάποση ενός σπόρου θα σκοτώσει ένα άτομο σε λίγες μόνο ώρες, αλλά πρώτα θα προκαλέσει πόνο στο στομάχι, διάρροια, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, εμετό και πονοκέφαλο.

Δυστυχώς, η Cerbera rezistenlam κέρδισε ένα από τα φρικιαστικά ψευδώνυμά της λόγω του γεγονότος ότι οι τοξικολόγοι πιστεύουν ότι χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους όταν θέλουν να αυτοκτονήσουν.

Μια μελέτη με επικεφαλής τον Yvan Gaillard του εργαστηρίου αναλυτικής τοξικολογίας στο La Voulte-sur-Rhône της Γαλλίας, τεκμηριώνει περισσότερα από 500 κρούσματα μοιραίας δηλητηρίασης Cerbera μεταξύ 1989 και 1999.

Πηγή: usay.gr