Υλικά
Κομμάτια: 12
- 750 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο, βρασμένα για 10 λεπτά (κρατάμε 100 ml από το νερό του βρασμού)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Για τη σάλτσα κιμά
- 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
- 4 γαρίφαλα
- 2 μπαχάρια
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό
- αλάτι και πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 λίτρα γάλα
- 1 αυγό
- 300 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Σάλτσα κιμά
- Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να αρχίσει να κολλάει στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τη μία από τις δύο κουταλιές πελτέ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το νερό, το σκόρδο, τον υπόλοιπο πελτέ, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να γίνει ο κιμάς.
Μπεσαμέλ
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί στο βούτυρο η κάθε δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη.
- Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χρυσαφένιο μίγμα.
- Αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Όταν θα γίνει μια βελούδινη κρέμα ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
- Κατεβάζουμε την μπεσαμέλ από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
- Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί τα μακαρόνια ανακατεμένα με τα 50 ml ελαιόλαδο.
- Σε ένα μπολ έχουμε χτυπήσει το αυγό με τα 100 ml από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια, και το προσθέτουμε κι αυτό στα μακαρόνια μαζί με το τυρί κι ανακατεύουμε ξανά.
- Στρώνουμε τον κιμά επάνω από τα μακαρόνια και τελευταία στρώνουμε την μπεσαμέλ.
- Ψήνουμε το παστίτσιο στους 180°C για περίπου 50 λεπτά.
Μια συνταγή της σεφ Λίνα Φουρνιστάκη για ένα από τα πιο γνωστά Ελληνικά παραδοσιακά πιάτα το παστίτσιο με χρυσαφένια και πλούσια μπεσαμέλ.
Πηγή: gastronomos.gr