Εκλογές στις 21 Μαΐου: Ποιος είναι ο «οδικός χάρτης» μέχρι την κάλπη – Πότε θα γίνει η δεύτερη αναμέτρηση

Με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου, ουσιαστικά μπαίνουν σε κίνηση μια σειρά από διεργασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και που θα οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του briefing, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχει ήδη ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ημερομηνία των εκλογών, ωστόσο, επίκειται, για την τήρηση του πρωτοκόλλου, και διά ζώσης συνάντησή τους, ώστε να κηρυχθεί και η διάλυση της Βουλής.

Τώρα, όσον αφορά στο διαδικαστικό των εκλογών, το άρθρο 41 του Συντάγματος ορίζει ότι:

Κάλπες πρέπει να στηθούν σε διάστημα 30 ημερών από τη διάλυση της Βουλής και η προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να είναι κάτω από 20 ημέρες. Επομένως η τυπική προκήρυξη αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου και κανονικά έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά στις 24 Απριλίου.

Δεδομένου ότι οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οπότε και θεωρείται πολύ δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση, θα χρειαστεί διάστημα περίπου 12 ημερών για τις διερευνητικές εντολές που θα λάβουν τα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης (η διάρκεια κάθε εντολής είναι τρεις ημέρες), τη διάλυση της νέας Βουλής και τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να διεξάγει νέες εκλογές σε διάστημα από 21 ως 30 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα γίνει στις 2 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, επιδιώκει και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να παραμείνει, λόγω πανελλαδικών εξετάσεων, υπουργός Παιδείας η Νίκη Κεραμέως, λέγοντας ότι είναι «λογικό και σωστό οι πανελλαδικές εξετάσεις να διεξαχθούν με το ίδιο πρόσωπο στο υπουργείο Παιδείας», αλλά και προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης όταν έρθει η ώρα.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *