«Κόκκουνε με σπανάτσι» είναι στα τσακώνικα το όνομα του φαγητού. Το κοκκινίζουν με πελτέ και το αρωματίζουν με άνηθο ή μάραθο.
Υλικά
Μερίδες: 4-5
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κιλό χλωρά κουκιά (ζυγισμένα με τους λοβούς τους), καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα από το εξωτερικό τους φλούδι
- 1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μάραθος ή άνηθος
- 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε χλωρά κουκιά με σπανάκι, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τα κουκιά και το σπανάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά, για να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν κάπως τα κουκιά. Πότε πότε ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά.
- Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να μισοσκεπάσει τα υλικά, ρίχνουμε και τον πελτέ, τον μάραθο (ή άνηθο) και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κουκιά και να δέσει ωραία η σάλτσα.
- Θα είναι ένα ζουμερό και ιδιαίτερα λαδερό φαγητό. Αν όμως δούμε ότι έχει μείνει ακόμη αρκετό ζουμί, μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά σε πιο δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε, τα χλωρά κουκιά με σπανάκι, χλιαρά.
Πηγή: gastronomos.gr