Χλωρά κουκιά με σπανάκι από την Τσακωνιά

«Κόκκουνε με σπανάτσι» είναι στα τσακώνικα το όνομα του φαγητού. Το κοκκινίζουν με πελτέ και το αρωματίζουν με άνηθο ή μάραθο.

Υλικά

Μερίδες: 4-5

  •  5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1 κιλό χλωρά κουκιά (ζυγισμένα με τους λοβούς τους), καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα από το εξωτερικό τους φλούδι
  •  1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
  •  2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μάραθος ή άνηθος
  •  1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χλωρά κουκιά με σπανάκι, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε τα κουκιά και το σπανάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  3. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά, για να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν κάπως τα κουκιά. Πότε πότε ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά.
  4. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να μισοσκεπάσει τα υλικά, ρίχνουμε και τον πελτέ, τον μάραθο (ή άνηθο) και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  5. Σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κουκιά και να δέσει ωραία η σάλτσα.
  6. Θα είναι ένα ζουμερό και ιδιαίτερα λαδερό φαγητό. Αν όμως δούμε ότι έχει μείνει ακόμη αρκετό ζουμί, μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά σε πιο δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  7. Σερβίρουμε, τα χλωρά κουκιά με σπανάκι, χλιαρά.

Πηγή: gastronomos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *