Ιερό της Αφροδίτης στον βυθό της Αιγύπτου

Το ιερό περιείχε κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα και χρονολογείται πιθανότατα τον 6ο αιώνα π.Χ. [Christoph Gerigk ©Franck Goddio/Hilti Foundation]

Πολύτιμα ευρήματα προερχόμενα από το θησαυροφυλάκιο ενός βυθισμένου ναού του Αιγύπτιου θεού Αμμωνα, αλλά και ένα ελληνικό ιερό αφιερωμένο στην Αφροδίτη, που περιείχε κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα και χρονολογείται πιθανότατα τον 6ο αιώνα π.Χ., φαίνεται πως εντόπισε πρόσφατα μια γαλλοαιγυπτιακή ομάδα ενάλιων αρχαιολόγων, επτά χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Αιγύπτου, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία (CNN, MENA). Η ομάδα, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Φρανκ Γκοντιό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας, ερεύνησε το νότιο τμήμα των ερειπίων της πόλης Θώνιδας, γνωστής και ως Ηράκλειον.

Το ελληνικό ιερό της Αφροδίτης, που βρέθηκε στα ανατολικά του ναού, δείχνει, σύμφωνα με τους ανασκαφείς, ότι την περίοδο της Σαϊτικής δυναστείας (664-525 π.Χ.) οι Ελληνες δεν είχαν μόνο τη δυνατότητα να ασκούν το εμπόριο και να κατοικούν στη συγκεκριμένη πόλη, αλλά διέθεταν και ιερά για τους δικούς τους θεούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα ελληνικά όπλα που εντοπίστηκαν στο σημείο και τα οποία φανερώνουν την ύπαρξη Ελλήνων μισθοφόρων, επιφορτισμένων με την άμυνα του συγκεκριμένου σημείου του αιγυπτιακού βασιλείου, της λεγόμενης Κανωπικής διακλάδωσης του Νείλου.

Του Νικόλα Ζώη

Πηγή: Kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *