Δουλεύουμε πολύ, αλλά με χαμηλές αμοιβές

Οι Ελληνες δουλεύουν 41 ώρες την εβδομάδα, περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο, αλλά αμείβονται λιγότερο. Οι μισθοί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, δεν ξεπερνούν κατά μέσον όρο τα 1.038 ευρώ και παράλληλα ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνει το πραγματικό εισόδημα, ροκανίζοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πολυδιάστατο παζλ που συνθέτει την εγχώρια αγορά εργασίας θα πρέπει να προστεθούν και η υψηλή ανεργία, που παρότι μειώνεται εξακολουθεί να είναι σημαντικά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά και η «μαύρη», η υποδηλωμένη και η άτυπη απασχόληση. Εν μέσω συζητήσεων και αντιδράσεων για τον εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή και εισάγει στην εγχώρια αγορά νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης –όπως η εργασία με συμβάσεις «μηδενικών ωρών εργασίας» όπου ο εργαζόμενος καλείται να προσφέρει έκτακτη εργασία, η εργασία σε δεύτερο εργοδότη με μάξιμουμ ωρών απασχόλησης τις 13, καθώς και η εργασία σε συγκεκριμένους κλάδους 6 ημέρες την εβδομάδα ή ακόμη και Κυριακή–, τα στοιχεία δείχνουν πως η πραγματικότητα απαιτεί πιο συντονισμένες προσπάθειες σε πολλά επίπεδα και με τη συμμετοχή του συνόλου των κοινωνικών εταίρων.

Οπως αποκαλύφθηκε άλλωστε μέσα από τη διαδικασία «ξεπαγώματος» των τριετιών, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) υπογράφονται με το σταγονόμετρο και οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού δεν φτάνουν έως τα υψηλότερα κλιμάκια των μισθωτών, ώστε να αναπροσαρμόσουν ικανοποιητικά, ως «μοχλός πίεσης», τους μεσαίους μισθούς, που χάνουν σημαντικό τμήμα από την αγοραστική τους δύναμη.

Ο μέσος όρος ωρών εργασίας ανά εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι στις 37,5.

Σύμφωνα με τη Eurostat, oι Ελληνες εργάζονται περισσότερο σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα, το 2022 εργάζονταν 41 ώρες την εβδομάδα έναντι 37,5 ώρες κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. Πιο εργατικοί, μετά τους Ελληνες, ήταν οι Πολωνοί με 40,4 ώρες, καθώς και οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι με 40,2 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης. Αντίθετα, τις λιγότερες ώρες εργάζονται οι Ολλανδοί (33,2), οι Γερμανοί (35,3) και οι Δανοί (35,4).

Την ίδια στιγμή, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν πως οι μέσες μεικτές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε μόλις 1.038 ευρώ (στοιχεία Φεβρουαρίου 2023 με βάση τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις που υποβάλλονται στον φορέα). Μάλιστα, παρά την αύξηση κατά 4% που διαπιστώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, υπολείπεται σημαντικά του πληθωρισμού.

Ενας στους τέσσερις μισθωτούς (26%) –συγκεκριμένα 640.718 άτομα σε σύνολο 2.455.046 που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα– είναι με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και λαμβάνουν κατά μέσον όρο μισθό 430,81 ευρώ, που αντιστοιχεί «καθαρά» στην τσέπη τους περί τα 346 ευρώ. Αντίστοιχα, οι 1.815.954 εργαζόμενοι (74% του συνόλου) λαμβάνουν μέσο μισθό 1.251,61 ευρώ μεικτά και περίπου 1.140 ευρώ «καθαρά». Ετσι, συνολικά, ο μέσος μισθός στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 1.038,23 ευρώ μεικτά ή 910 ευρώ «καθαρά».

Αλλά και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη από το τέλος σε σύνολο 38 χωρών, αναφορικά με το ύψος του μέσου μισθού. Με μέσο ετήσιο μισθό 25.979 δολάρια ΗΠΑ (23.640 ευρώ), η Ελλάδα το 2022 ήταν πολύ κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που κινήθηκε στα 53.416 δολάρια ΗΠΑ.

Ρούλα Σαλούρου

Πηγή: tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *