Του Παν. Βέμμου
Το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι ούτε τοπική ούτε αυτοδιοίκηση και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα. Στα ζητήματα του δήμου Τρίπολης κυρίαρχη θέση πρέπει να έχουν η αντιπλημμυρική προστασία, η πυρασφάλεια και τα απορρίμματα.
Πριν λίγα χρόνια το 2016 με μέγεθος βροχής περίπου στο ένα τρίτο της Θεσσαλίας, είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα στην Τεγέα, Κορύθιο, Νιχώρι, Ζευγολατιό, Μαντινεία και μέσα στην Τρίπολη (κέντρο, οδός Καλαβρύτων, περιφερειακή λεωφόρο). Στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» που εκπονήθηκε λίγο μετά συμπεριλήφθηκαν αντιπλημμυρικά έργα. Το 2019 με την μετονομασία του σε «Αντώνης Τρίτσης» τα αντιπλημμυρικά έργα απεντάχθησαν. Μετά από διαμαρτυρίες και πρόταση της ΔΕΥΑΤ επανεντάχθηκε το αντιπλημμυρικό στο συνοικισμό «Φιλικών» και την περιφερειακή λεωφόρο. Έχουν περάσει έκτοτε σχεδόν τέσσερα χρόνια και το μόνο που είδαμε προεκλογικά, είναι η ταμπέλα του έργου· εργολάβος και μηχανήματα αναζητούνται.
Το ρέμα του Άγιο-Νικόλα σταματά στο Στάδιο και του Άγιο-Βλάσσης στο Στρατόπεδο. Το οροπέδιο της Μαντινείας είναι κλειστό.Τα βρόχινα νερά απορρέουν στις πάμπολλες καταβόθρες. Χαντάκια, ρέματα και καταβόθρες παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Θα τα θυμηθούμε όλα αυτά μετά από κάποια καταστροφική πλημμύρα; Και μη ξεχνάμε τη βασική αρχή της αντιπλημμυρικής προστασίας: Τα έργα ξεκινούν από τις κορυφές των βουνών προς τις εκβολές.
Στο δήμο Τρίπολης υπάγονται τα ιδιαίτερης σημασίας δάση του Μαινάλου και Σκυρίτιδας. Τα μέτρα πυροπροστασίας πρέπει να ξεκινούν από το ίδιο το δάσος με υλοτομίες και δασικές εργασίες, δραστηριότητες που έχουν περιοριστεί δραματικά από το 1990. Παράλληλη η μείωση της κτηνοτροφίας και των γεωργικών καλλιεργειών είναι ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας στην πρόληψη των πυρκαγιών. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές σκουπιδιών με ευθύνη του δήμου σε Πλάτωμα, Αγία Τριάδα, Άγιο Βλάσση, Βαλτέτσι, Λεβίδι και αλλά αποτελούν εν δυνάμει εστίες πρόκλησης πυρκαγιών. Επίσης τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης διέρχονται μέσα από το εύφλεκτο περιαστικό πευκοδάσος, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο για τη πόλη και τα γύρω χωριά αλλά και για το δάσος του Μαινάλου. Με ποιες μελέτες έγιναν αυτά τα έργα; Γιατί ο δήμος δεν αντέδρασε; Βέβαια δεν αντέδρασε, ως όφειλε, και η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων, αφού τα δίκτυα διέρχονται μέσα από τον ιστορικό χώρο των Τρικόρφων.
Είναι γνωστό ότι η Αρκαδία με την Παλιοχούνη και τη Μεγαλόπολη έχει επιλεγεί ως χώρος αποκομιδής κάθε είδους αποβλήτων (στερεά, βιομηχανικά) της χώρας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση για μεταφορά στην Αρκαδία των νεκρών ζώων της Θεσσαλίας. Αγνόησαν ότι στον ευρύτερο χώρο τη Πελοποννήσου και ο κίνδυνος μόλυνσης των νερών σε τέσσερις νομούς (Αρκαδίας, Λακωνίας Μεσσηνίας και Ηλείας) είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Πελοποννήσου με μια αμφίσημης σημασίας σύμβαση. Ενώ διαβεβαίωνε ότι η ποσότητα υπολείμματος μικρότερο του 10% θα θάβονταν, τώρα η ίδια εταιρεία αναφέρει ότι θάβει το 60%. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τη μέθοδο διαχείρισης, αν θα συνεχισθεί και αν θα επεκταθεί η διαλογή στη πηγή όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές οδηγίες ή θα πηγαίνουν τα σκουπίδια σύμμικτα πράγμα που επιδιώκει η ΤΕΡΝΑ. Τα χρέη βέβαια των δήμων προς τη ΤΕΡΝΑ μεγαλώνουν για ποσότητες σκουπιδιών που αναφέρονται στη σύμβαση ανεξάρτητα αν παραδίδονται ή όχι. Τι θα κάνει ο δήμος Τρίπολης για τη ληστρική σύμβαση; Θα μεταβιβάσει στους κατοίκους τη μεγάλη αύξηση των τελών καθαριότητας;
Ένα άλλο τεράστιας σημασίας οικολογικό πρόβλημα είναι τα υγρά απόβλητα της Τρίπολης. Το αποχετευτικό δίκτυο είναι παντορροϊκό, δηλαδή βρόχινα νερά και λύματα μαζί. Ο βιολογικός καθαρισμός στη ΒΙΠΕ δεν μπορεί όταν βρέχει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθαρισμού και τα λύματα και τα βρόχινα νερά απορρέουν στις καταβόθρες και μολύνουν τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες της Πελοποννήσου. Λόγω του μεγάλου κόστους το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται από δήμο, περιφέρεια και κυβέρνηση. Είναι όμως ένα τεράστιο πρόβλημα με μεγάλες συνέπειες όσο παραμένει άλυτο. Η σταδιακός διαχωρισμός των λυμάτων από τα όμβρια ύδατα μπορεί να ξεκινήσει στις επεκτάσεις του αποχετευτικού δικτύου και να αποτελέσει αίτημα του δήμου προς περιφέρεια και κυβέρνηση.
Γι’ αυτά τα ζητήματα δε φταίει μόνο η κλιματική αλλαγή και η κρίση όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Είναι υπεύθυνος και ο δήμος που παρά την υπενθύμιση του 2016 και την πρόσφατη πυρκαγιά στον Άγιο Βλάσση ελάχιστα τον απασχολεί αυτά τα ζητήματα. Οι δύο δημοτικές παρατάξεις που διεκδικούν τη εξουσία του δήμου, τους ενδιαφέρουν περισσότερο οι ψήφοι της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής» αφού ενέταξαν στα ψηφοδέλτια τους αναγνωρισμένα στελέχη της.
Ο κομμουνιστής, ο αριστερός, ο σοσιαλιστής, ο δημοκράτης είναι στάση ζωής με ενεργητική αντίθεση στο φασισμό. Μπορούν να ισχυριστούν αυτό οι επικεφαλείς των δύο δημοτικών παρατάξεων κι οι εκατοντάδες των υποψηφίων τους που άκριτα αποδέχτηκαν τους «χρυσαυγίτες» και ανοίγουν «κερκόπορτες» για το δημοκρατικό καθεστώς;
Για τα ζητήματα αυτά αν αντιδράσουν οι πολίτες υπάρχει ελπίδα!