1947, τα προικιά

Η φωτογραφία απεικονίζει πλήθος επί και δίπλα σε φορτηγό αυτοκίνητο, ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά μέλη του «όχλου!» και τα οποία είναι σύμφωνα με την αρίθμηση, τα εξής: 1. Γιάννης Αβραντίνης, 2. Γιώργος Καχριμάνης, 3. Τάκης Λουρδής, 4. Νίκος Αλευρομύτης, 5. Μαρίκα Ορφανού και 6. Άρης Κωνσταντίνου.

Η εικόνα μας παρέχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Είναι τραβηγμένη σε αυτό το σημείο του περιφερειακού δρόμου του Νησιού.
  2. Είναι χρονολογημένη κατ’ εκτίμηση, της ηλικίας, των εικονιζόμενων.
  3. Πρόκειται για μεταφορά προικιών από ή προς το Παράλιο Άστρος. Υπήρχε έθιμο να μεταφέρουν τα προικιά της νύφης και να τα περιφέρουν σε δημόσια θέα, για να πιστοποιηθεί ότι η νύφη είχε αρκούντως προικιστεί και δεν την έδιναν «ξεβράκωτη!!». Παλιότερα η μεταφορά γίνονταν με ζώα και μετά μπήκαν στη μέση τα αυτοκίνητα, πάντα χρησιμοποιούσαν ανοιχτά φορτηγά για να είναι ορατό το «περιεχόμενο», μάλιστα κρεμούσαν πολλά αντικείμενα και στα παραπέτα της καρότσας. Αυτό το «έθιμο!» σταμάτησε, στο τόπο μας, στα τέλη της δεκαετίας του 70.
  4. Το φορτηγό ήταν ιδιοκτησίας Αβραντίνη, άρτι αγορασθέν από τα «απολειφάδια» του Αμερικανικού στρατού, παρατηρούμε ότι φέρει ακόμα το σήμα του (Αμερικανικού στρατού) πάνω στο καπό. Διαβάζουμε στις «πινακίδες!» του: «ΑΟ 73, ΣΠΑ Αρκαδίας», ο αριθμός μαρτυρά ότι, ήταν ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους ελληνικούς δρόμους, μετά τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο. Το προαναφερόμενο φορτηγό αυτοκίνητο καταστράφηκε σε ενέδρα, το 1948, κατά την διάρκεια του Εμφύλιου.
  5. Ότι ήταν «προικοφόρο!» το μαρτυράν: Α) Το άσπρο μαντήλι στο παρμπρίζ, Β)  Τα λουλούδια στο αριστερό μπροστινό φτερό και Γ) Τα διάφορα μαξιλάρια που κρατάν τα παιδιά.
  6. Ο «αμαξιτός!» δρόμος πήγαινε μέχρι το σημείο αυτό, αργότερα διανοίχθηκε ο περιφερειακός δρόμος του Νησιού.